Etusivu / Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Vennela_Seikko_NEO_sisasivukuva

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun viimeisellä minuutilla vasemman polven eturistiside sekä kierukka repesivät. Polvi operoitiin nopealla aikataululla NEO:ssa, ja Vennelä palasi tänä kesänä kentille.

– Polvi meni tohjoksi ihan matsin viime sekunneilla. Tein äkillisen suunnanmuutoksen ja samaan aikaan rysähti oman joukkueen pelaaja päälle. Olen tottunut osumiin ja mustelmiin ja ajattelin, että kyllähän tämä polvi tässä pysyy. Kipu oli kuitenkin kovempi kuin tavallisessa tällissä, Seikko Vennelä muistelee.

Loukkaantumisen jälkeen Vennelä oli välittömästi yhteydessä NEO:on. Hän pääsi seuraavana päivänä ortopedin vastaanotolle, ja polvi kuvattiin nopeasti. Magneettikuvissa näkyi selvä eturistisiteen ja kierukan repeämä.

– Ortopedini Lasse Lempainen kertoi jo ennen magneettikuvausta, mitä on todennäköisesti edessä. Leikkaus ei tullut yllätyksenä, Vennelä kertoo.

Leikkauksessa selvisi, että repeämä kierukassa oli luultua pahempi. Operaatio sujui kuitenkin hyvin, eturistiside korjattiin takareidestä otetulla jännesiirteellä.

Urheilijoiden suosittelema

Vennelälle oli alusta asti selvää, että polvi hoidetaan juuri NEO:ssa.

– NEO:lla on urheilijoiden keskuudessa hyvä maine, ja joukkuetoverit ovat kehuneet saamaansa palvelua.

NEO on myös Trojansin yhteistyökumppani. Kommunikaatio sairaalan ja joukkueen huollon välillä hoitui tehokkaasti.

– Minulla menivät lääketieteelliset termit ja diagnoosit toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Onneksi NEO:sta lähti huoltojoukoille selkeää tietoa tilanteesta, Vennelä kertoo.

– En voi muuta kuin kehua saamaani hoitoa. Koko prosessin ajan tunsin oloni huomioiduksi. Palvelu oli niin hyvää, että luulin olevani lomakohteessa, Vennelä nauraa.

Leikkaus tehtiin aikaisin aamulla ja Vennelä pääsi kotiin samana päivänä.

– Leikkauspäivän iltana vointia kyseltiin tekstiviestillä, ja kahtena seuraavana päivänä puhelimitse. Ensimmäiset kaksi yötä ovat kivun suhteen usein pahimpia, mutta minulle uni maistui. Sain sopivat lääkkeet ja selkeät ohjeet niiden käyttöön. Sain myös polveen neopreenisuojan. En viihtynyt ollenkaan kotona tyhjänpanttina, joten polvisuoja vaihdettavine jääpusseineen oli ihan ehdoton, Vennelä kertoo.

Paluu pelikentille sujui ongelmitta

Vennelä turvautui kuntoutuksessa monipuolisiin harjoitteisiin, ja motivaatio pysyi korkealla.

– Lisäksi kävin säännöllisin väliajoin näyttämässä polvea Lempaiselle, ja sain vähitellen luvan lisätä rasitusta.

Jalalle ei saanut varata painoa kuuteen viikkoon, mutta kuntoutus alkoi heti ortopedin näytettyä vihreää valoa. Vuodenvaihteessa Vennelä oli mukana joukkueen harjoituksissa varovasti tunnustellen. Aluksi kontaktiharjoitukset jätettiin kokonaan pois, mutta pelikauden lähestyessä harjoitusintensiteettiä lisättiin.

– Muistan elävästi toukokuun valmistavalla leirillä, kun nappasin pallon ilmasta ja laskeuduin leikatulle jalalle ilman pienintäkään aristelua. Fiilis oli mahtava!

Loukkaantumisen vuoksi Vennelän voimat eivät palautuneet täysin tälle kaudelle.

– Nopeissa suunnanvaihdoksissa jäin auttamatta muista jälkeen. Nuoremmat jo vitsailevat, ettei vanha jaksa. Ensi kaudella aion olla vahvempi, Vennelä virnistää.

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

  • Ikä ja asuinpaikka: 31 vuotta, Turku
  • Seura: Turku Trojans, puolustuksen takamies

Lääkärin näkökulmasta / Lasse Lempainen

Lempainen_Lasse_NEO_nostokuvaSeikko Vennelän vasen polvi vääntyi amerikkalaiselle jalkapallolle tyypillisessä kontaktitilanteessa. Polven tutkimus viittasi eturistisiteen vammaan, ja lisäselvityksenä tehty magneettitutkimus vahvisti diagnoosiepäilyn. Polven eturistiside oli revennyt ja ulommassa kierukassa oli selkeä vaurio.

NEO:ssa Vennelän polvea hoiti ortopedi Lasse Lempainen.

– Seikon tapauksessa päätös hoidosta oli helppo. Kyseessä on kilpaurheilija sekä nopeutta, voimaa ja hyvää koordinaatiota vaativa laji. Jotta Seikko voisi pärjätä lajissa jatkossakin, tulisi polven toipua täysin tukevaksi, Lempainen kertoo.

Revenneen eturistisiteen lisäksi polven kierukkavaurio näytti magneettikuvien perusteella laajalta, ja se korjattiin eturistisideleikkauksen yhteydessä. Leikkaus onnistui suunnitellusti. Eturistiside korvattiin uudella jänteellä ja vaurioitunut ulompi kierukka saatiin kiinnitettyä ja ommeltua.

Kontaktitilanteissa syntyy paljon vammoja

Amerikkalaisessa jalkapallossa sattuu paljon tilanteita, joissa polvi voi vääntyä. Kaikkein yleisimpiä ovat pienemmät vammat kuten polven lievät vääntymiset ja osittaiset sisäsivusiteen vauriot. Lajille ovat tyypillisiä myös nilkan nyrjähdysvammat ja takareiden eli hamstring-lihasten eriasteiset repeämät.

– Seikon kokema polven eturistisiderepeämä on tyypillinen kontaktitilanteita sisältävässä palloilulajissa sattuva vamma, Lempainen toteaa.

Kuntoutumista seurataan

Jokaiselle potilaalle valitaan paras hoitovaihtoehto sekä suunnitellaan sopiva fysioterapia ja kuntoutussuunnitelma. Seuraavalle kuormitus- ja suoritusportaalle edetään asteittain potilaan edistymisen mukaan.

– Jos polven kuntoutuminen etenee suunnitelmien mukaan ja potilas on tervehtynyt esimerkiksi lihasvoiman ja koordinaation suhteen, annetaan hänelle lupa palata liikunnan pariin. Tavallisesti paluu amerikkalaiseen jalkapalloon onnistuu tällaisen leikkauksen jälkeen noin vuoden kuluttua, Lempainen kertoo.

 

Julkaistu 9/2015

Tutustu tarinoihin

Robert-Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta

Lue lisää
Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää