Etusivu / Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Amerikkalainen kuntoliikkuja Robert Gendler

Gendler_Robert_NEO_sisasivukuva

Yhdysvaltalainen lääkäri Robert Gendler kärsi pakarakivuista, jotka estivät liikunnanharrastusta ja tekivät istumisesta vaikeaa. Löydettyään huippuosaamista hamstring-vaivoissa Sairaala NEO:sta Gendler hakeutui Suomeen leikkaukseen ortopedi Lasse Lempaisen hoidettavaksi. Leikkauksen ansiosta Gendler pystyy jälleen kuntoilemaan ja nauttii kivuttomasta elämästä.

Robert Gendler kertoo harrastaneensa liikuntaa monipuolisesti koko elämänsä.

– Iän myötä on tullut muutamia vaivoja, jotka ovat vaikeuttaneet liikkumista. Oikeassa lonkassani todettiin niveltulehdus, minkä vuoksi minulle tehtiin tekonivelleikkaus vuonna 2012. Sen ansiosta kykenin jälleen kuntoilemaan täysipainoisesti, hän kertoo.

Parin vuoden kuluttua tekonivelleikkauksesta Gendler kuitenkin joutui taas rajoittamaan liikkumistaan, koska hänellä alkoi ilmentyä kipua oikeassa pakaralihaksessa sekä liikkuessa että istuessa. Noin kuukautta myöhemmin kipualue ulottui myös toiseen pakaraan.

– Kipu ei ollut sietämätöntä, mutta se oli läsnä joka hetki. Pienikin liikuntasuoritus pahensi sitä, enkä pystynyt kunnolla pyöräilemään, patikoimaan tai lenkkeilemään. Myös istuminen tuntui ikävältä. Ajan mittaan aloin tuntea ärsytystä myös iskiashermossa, Gendler kuvailee.

Hamstring-vaiva kivun syynä

Robert Gendlerin ongelmaan etsittiin ratkaisua, ja kesti useita kuukausia saada oikea diagnoosi, sillä tämän tyyppinen tila on harvinainen, eikä sen hoitoa tunneta vielä kovin hyvin amerikkalaisten ortopedien keskuudessa. Kipujen syyksi paljastui hamstring-oireyhtymä, mikä vahvistettiin lopulta magneettikuvauksessa.

USA:ssa Gendlerille tarjottiin hoitovaihtoehdoksi samaa leikkausta, joka tehdään hamstring-jänteiden repeämien hoitona. Kyseessä on iso operaatio, josta toipumisaika on pitkä. Tällä leikkaustavalla voidaan operoida vain yksi jalka kerrallaan, ja toipuminen voi viedä puoli vuotta. Hamstring-oireyhtymä vaatii kuitenkin eri tyyppistä lähestymistapaa. Oireyhtymässä leikkaushoito tehdään toisenlaisella tekniikalla, ja toipuminen on nopeampaa.

Leikkaushoitoa Suomessa

– Otin selvää hamstring-oireyhtymän hoitomuodoista. Kävi ilmi, että suurin osa hamstring-oireyhtymään liittyvistä tutkimuksista oli suomalaisen tutkimusryhmän tekemiä. Uusimmat artikkelit aiheesta olivat Lasse Lempaisen kirjoittamia. Tästä rohkaistuneena otin yhteyttä Lempaiseen ja kuvailin oireitani hänelle sekä lähetin magneettikuvani tarkasteltaviksi. Kävimme sähköpostitse keskustelua mahdollisesta leikkaushoidosta, Gendler kertoo.

Leikkausta varten Gendler matkusti vaimonsa kanssa Turkuun, ja toimenpide tehtiin onnistuneesti marraskuussa 2015.

– Olin vaikuttunut siitä, kuinka hienot ja toimivat tilat Sairaala NEO:lla on. Henkilökunta oli todella ystävällistä ja ammattitaitoista. Tapasin Lasse Lempaisen päivää ennen leikkausta. Toimenpide sujui hyvin myös minun näkökulmastani tarkasteltuna. Leikkauksesta seuraavana päivänä pystyin kävelemään varovaisesti, ja jo muutamassa päivässä sain kulkea ilman kyynärsauvoja. Työhöni pääsin palaamaan kolmen viikon kuluttua leikkauksesta, hän muistelee.

Huippuosaajien käsissä

– Nyt on kulunut neljä kuukautta siitä, kun olin leikkauksessa Sairaala NEO:ssa. Paraneminen on edennyt hyvin, ja mikä parasta, pystyn taas tekemään asioita, joita tein ennen vaivojeni ilmaantumista. Nautin saadessani taas liikkua luonnossa ja elää aktiivista elämää, Gendler iloitsee.

Gendler on suositellut kotimaassaan Sairaala NEO:n palveluja useille potilaille ja kollegoilleen. Hän on myös kirjoittanut kokemuksistaan artikkelin, jossa vertaillaan USA:n ja Suomen hoitokäytäntöjä ja leikkausten kustannuksia.

– Lasse Lempaisen ja Sakari Oravan osaaminen hamstring-vaivoissa on maailman huippuluokkaa. Lääkärinä minulla oli etulyöntiasema tiedonsaannissa. Löysin huippukirurgit ja sain täsmähoitoa hamstring-oireyhtymään. On tärkeää levittää tietoa asiasta, jotta suomalaisten osaaminen tunnettaisiin laajemmin Yhdysvalloissa.

Lue Robert Gendlerin artikkeli aiheesta

Lääkärin näkökulmasta / Lasse Lempainen

Lempainen_Lasse_NEO_nostokuvaYhdysvaltalaisen Robert Gendlerin ongelmana oli molemminpuolinen hamstring-jänteisiin liittyvä pitkittynyt kiputila eli hamstring-tendinopatia.

– Kipu ilmenee tyypillisesti pakarassa ja reiden yläosassa. Oireita esiintyy sekä liikkuessa että istuessa. Hamstring-oireyhtymä on tyypillinen monilla urheilijoilla ja liikunnanharrastajilla. Myös seisomatyötä tekevillä saattaa ilmetä samaa ongelmaa, kertoo ortopedi Lasse Lempainen.

Hamstring-oireyhtymää voidaan hoitaa kuntouttamalla, mutta pitkittyneessä tilanteessa leikkaushoito on usein tarpeen.

– Toki kaikille leikkaushoito ei ole sopivin vaihtoehto, ja se onkin selvitettävä aina tapauskohtaisesti. Gendlerin tapauksessa kiputila oli kehittynyt hyvin pitkään, ja muita hoitomuotoja oli jo kokeiltu. Leikkaus toi hänen tilanteessaan merkittävän avun, Lempainen huomauttaa.

Kuntoutusta maltilla

– Leikkauksessa Robert Gendlerin kumpaankin takareiteen tehtiin hamstring-jänteen vapautustoimenpide, jonka ansiosta hankala kiputila lievittyi. Toimenpiteestä toipuminen on useimmiten nopeaa, ja kuntouttaminen voidaan aloittaa lyhyen ajan kuluessa leikkauksesta, Lempainen selventää.

Leikkauksen jälkeen Robert Gendlerille tehtiin kuntoutussuunnitelma, jota lähdettiin toteuttamaan yhteistyössä hänen omalääkärinsä ja fysioterapeutin kanssa.

– Kuntoutuksessa tärkeää on välttää liiallista takareiden rasitusta ja venyttävää liikettä.  Kuntoutusta tehostetaan esimerkiksi vesijuoksun avulla melko varhaisessa vaiheessa, jopa noin 3–4 viikkoa leikkauksesta. Suosittelemme myös keskivartalon lihasten harjoitteita, joilla parannetaan ennen kaikkea lantion, selän ja vatsalihasten voimaa oikean asennon ylläpitämiseksi, Lempainen kuvailee.

– Hamstring-oireyhtymän leikkaustekniikka on kehitetty Suomessa Sakari Oravan ja Jaakko Purasen toimesta jo 80-luvulla, ja tästä syystä hoitotekniikasta on Sairaala NEO:ssa erityistä kokemusta. Olemme tehneet aiheesta paljon tutkimusta, mikä on tärkeää myös tiedon jakamisen kannalta maailmanlaajuisesti, hän toteaa.

 

Julkaistu 4/2016

Tutustu tarinoihin

Janne-Koho

Motocross-urheilija Janne Koho

Veteraanisarjassa kilpaileva motocross-urheilija Janne Koho on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja. Vauhdikkaassa

Lue lisää
Seikko-Vennela

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelä

Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Seikko Vennelän kesän 2014 Vaahteraliigakausi alkoi ikävästi. Ensimmäisen kotiottelun

Lue lisää
Antti-Schrey

Elämäntapaliikkuja Antti Schrey

Antti Schreyn kantapää oli kipuillut jo useamman vuoden ajan. Liikunnallinen mies yritti jatkaa harrastuksiaan kykyjensä

Lue lisää
Tommi-Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundell

Kestävyysjuoksija Tommi Sundellin akillesjännevaivat alkoivat hallikaudella helmikuussa 2012. SM-kilpailuissa 800 metrin

Lue lisää
Siiri-Kallionpaa

Ringettepelaaja Siiri Kallionpää

MM-kultaa kahdesti voittanut ringettepelaaja Siiri Kallionpää loukkaantui pelissä äkillisessä taklaustilanteessa vuonna

Lue lisää
Jaana-Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu

Salibandynpelaaja Jaana Ruottu on pitkän uransa aikana kokenut muutamia loukkaantumisia. Vasen polvi on leikattu muutama

Lue lisää
Antti-Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela

Lentopalloilija Antti Poikela on tarvinnut Sairaala NEO:n lääkäreiden apua kahden viime pelikauden aikana. Kevätkaudella

Lue lisää
Meri-Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen

Rugbynpelaaja Meri Tuononen loukkaantui alkuvuodesta 2013. Meri jäi vastustajan taklauksen alle, ja jalka vääntyi sillä

Lue lisää
Teemu-Rannikko

Koripalloilija Teemu Rannikko

Huippukoripalloilija Teemu Rannikon polvi leikattiin Sairaala NEO:ssa kesällä 2012. Polvi parani oikealla hoidolla noin

Lue lisää
Juha-Saarinen

Vapaaottelija Juha Saarinen

Vapaaottelija Juha Saariselle loukkaantumiset tulivat vuoden 2013 aikana valitettavan tutuiksi. Ennen loukkaantumisiaan

Lue lisää
Eemil-Taipalus

Koripalloilija Eemil Taipalus

Turun NMKY:n A-poikien koripalloilija Eemil Taipalus on ollut useamman kerran Sairaala NEO:ssa koripallossa sattuneiden

Lue lisää