Etusivu / Asiakasinfo / Leikkauspotilas

Tietoa leikkaukseen tulijalle

Leikkaukseen tuleminen herättää monilla erilaisia kysymyksiä. Valmistautumisen helpottamiseksi olemme koonneet ohjeet Sairaala NEO:on leikkaukseen tulevalle potilaalle.

Saat tietoa ravinnottaolosta ennen leikkausta, pukeutumisesta, hygieniasta sekä lääkkeiden ottamisesta. Ohjeissa kerrotaan myös, mitä tarvitset mukaasi toimenpiteeseen tullessasi ja mitä sinun pitää tietää toimenpiteen jälkeen.

Leikkaukseen valmistautuminen

Lue ja lataa ohjeet täältä

Lue lisää tietoa sairaalabakteerien leviämisen ehkäisystä NEO:ssa

Kysy leikkauskoordinaattorilta

Haluatko lisätietoja leikkaukseen liittyvistä asioista? Leikkauskoordinaattorit vastaavat kysymyksiisi hintatiedusteluista, leikkaukseen valmistautumisesta ja siitä toipumisesta kuten toipumisaikoihin tai sairasloman pituuteen liittyen. Voit lähettää kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen leikkaus.turku@mehilainen.fi.

Pysäköinti Sairaala NEO:ssa

Sairaalan vastaanotosta saatavalla luvalla leikkauspotilaan saattaja voi pysäköidä autonsa halliimme potilaan sairaalassaoloajaksi.

Anestesia

Anestesian tarkoituksena on taata asiakkaalle mahdollisimman turvallinen, kivuton ja miellyttävä toimenpidepäivä. Sairaala NEO:ssa suosimme erilaisia puudutuksia raajoihin kohdistuvien leikkausten anestesiamuotoina.

Sopivaan esilääkitykseen yhdistettynä puudutus on useimmille asiakkaillemme sopiva anestesiamuoto, joka takaa myös välittömän leikkauksen jälkeisen kivunhoidon. Toisinaan leikkaus voidaan tehdä pelkässä nukutuksessa tai yhdistämällä sopiva puudutus ja nukutus. Anestesialääkärimme ja henkilökuntamme keskustelevat mielellään kanssasi anestesiaan liittyvistä kysymyksistä.

Yleisimmät anestesiaan liittyvät kysymykset:

Nukunko leikkauksen ajan?

Halutessasi sinut voidaan nukuttaa leikkauksen ajaksi. Ortopedissä leikkauksissa suosimme Sairaala NEO:ssa erilaisten puudutusten käyttöä. Alaraaja- ja käden alueen toimenpiteet tehdään yleensä puudutuksessa ja suonensisäisesti annettavassa rentouttavassa lääkityksessä. Lääkettä voidaan antaa sen verran että potilas nukkuu, jos hän haluaa.

Olkapääleikkaukset tehdään yhdistämällä nukutus ja puudutus. Puudutusten käyttö myös nukutettavilla potilailla vähentää leikkauksen aikaisen ja leikkauksen jälkeisen kipulääkityksen tarvetta. Kokemuksemme mukaan ortopediset potilaat ovat erittäin tyytyväisiä puudutusten käyttöön leikkausten pääasiallisena anestesiamuotona.

Plastiikkakirurgisissa leikkauksissa (kasvojenkohotukset, rintaleikkaukset jne.) nukutus on pääasiallinen anestesiamuoto. Alavartalon rasvaimutoimenpiteitä voidaan tehdä myös puudutuksessa, vatsan alueen leikkauksissa voidaan hyödyntää esimerkiksi epiduraalipuudutusta leikkauksen jälkeisenä kivunhoitomenetelmänä. Luomileikkaukset tehdään tavallisesti paikallispuudutuksessa.

Korva-, nenä- ja kurkkutautialan toimenpiteet tehdään useimmiten nukutuksessa. Osassa tämän alan leikkauksissa voidaan myös hyödyntää puudutustekniikoita.

Voinko pahoin leikkauksen jälkeen?

Useimmat potilaat eivät nykyään kärsi ainakaan kovasta pahoinvoinnista leikkauksen jälkeen. Anestesia-aineet ovat muuttuneet vuosien saatossa vähemmän pahoinvointia aiheuttaviksi.

Yleinen syy leikkauksen jälkeiseen pahoinvointiin on vahvat (morfiinin sukuiset) kipulääkkeet, joita on annettu leikkauksen aikana tai sen jälkeen. Pyrimme Sairaala NEO:ssa käyttämään hyödyksi erilaisia puudutustekniikoita kivunhoidossa. Puudutusten ansiosta vahvoja kipulääkkeitä tarvitaan vähemmän, ja pahoinvointia voidaan paremmin välttää. Kaikki nukutuspotilaat (esim. olkapääleikkaukset, plastiikkakirurgiset leikkaukset, nielurisaleikkaukset jne.) saavat myös pahoinvointia estävää lääkitystä.

Leikkauksen jälkeisessä pahoinvointitaipumuksessa on myös suuria yksilöllisiä eroja. Mikäli Sinulla on ollut edellisissä leikkauksissa voimakasta pahoinvointia, mainitse asiasta meille etukäteen, niin pyrimme tekemään voitavamme pahoinvoinnin välttämiseksi.

Minkälaisia kipuja minulla on leikkauksen jälkeen?

Leikkauksen jälkeinen kipu riippuu monesta eri asiasta: tehdystä leikkaustyypistä, henkilökohtaisesta kivunsiedosta, mahdollisuuksista käyttää erilaisia kipulääkkeitä jne.

Käyttämällä sopivaa puudutusta joko pääasiallisena tai täydentävänä anestesiamuotona voidaan välitöntä leikkauksen jälkeistä kipua vähentää huomattavasti. Osa potilaistamme voi myös kotiutua niin, että leikattava alue on kokonaan tai osittain vielä puuduksissa. Puudutuksen alkaessa hävitä aloitetaan kipulääkitys suun kautta nautittavilla kipulääkkeillä.

Paras lopputulos kivunhoidossa saadaan yhdistämällä eri ryhmien kipulääkkeitä: parasetamoli + tulehduskipulääke (esim. ibuprofeiini) + tarvittaessa vahvempi morfiinin sukuinen kipulääke.

Lue lisää vaivastasi

Sairaala NEO:n kirurgit ovat kokeneita ammattilaisia ja edustavat suomalaista ortopedista kärkiosaamista omilla erikoisaloillaan. Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa eri vaivoista sekä niihin erikoistuneet kirurgi- ja lääkäritiimimme.

Olkapäävaivat

Kyynärpäävaivat

Käsivaivat

Polvivaivat

Nilkka- ja jalkaterävaivat

Jännevaivat

Selkävaivat

Murtumat

 

 

Asiantuntijat

Milla Aalto

potilasasiamies Mehiläinen NEO

Hannu Majasuo

anestesialääkäri

Timo Miettinen

anestesialääkäri

Videot

Olkapään tähystysleikkaus

Polven tähystysleikkaus