Etusivu / Apua uniapneakiskoista

Apua uniapneakiskoista

Harri-VaalasUniapneaa sairastaa arviolta yli 100 000 suomalaista, ja se on yleisintä 40–65-vuotiailla miehillä. Uniapneaa hoidetaan elämäntapamuutoksilla sekä ylipainehengityshoidolla (CPAP), mutta lievää ja keskivaikeaa uniapneaa voidaan hoitaa uniapneakiskoilla.

– Uniapneakiskoja käytetään myös hoidon osana vaikeissa uniapneatapauksissa tai jos ylipainehoito ei onnistu. Kiskojen etu on myös se, että niitä voidaan käyttää matkoilla ja mökillä, vaikka CPAP-hoito olisikin kotona käytössä, Hammas Mehiläisen suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Harri Vaalas sanoo.

Uniapneakiskojen avulla voidaan hoitaa myös kuorsausta. Voimakas kuorsaus voi olla uniapnean oire, mutta kaikki uniapneaa sairastavat eivät kuorsaa.

– Kiskon toiminta perustuu alaleuan eteenpäin tuontiin, joka lisää kielen alaisten lihasten jännitystä ja ehkäisee ilmateiden kokoon painumista. Kisko käyttää tukenaan hampaistoa, joka tulee olla siksi hyväkuntoinen. Hampaiston lisäksi myös hampaiden kiinnityskudoksen tulee voida hyvin tai se pitää hoitaa kuntoon ennen kiskon käyttöä, Vaalas muistuttaa.

Kiskot valmistetaan yksilöllisesti

Uniapneakiskoja on useaa mallia. Yleisimmät ovat niin sanotut monoblock-kiskot, jotka ovat yksinkertaisempia ja halvempia, mutta monesti hieman kestävämpiä sekä kaksoiskiskot, joiden rakenne on monimutkaisempi.

– Kaksoiskiskojen käyttö on yleensä mukavampaa. Kisko sallii alaleuan pienen liikkeen. Kiskoa voidaan lisäksi säätää myöhemmin hoitovasteen ja kiskoon sopeutumisen mukaan. Jokainen kisko tehdään aina yksilöllisesti sopimaan potilaan hampaistoon. Meillä Hammas Mehiläisessä teemme kiskot yhteistyössä hammaslaboratorion kanssa.

Kiskohoito on yleensä tehokas hoitomuoto lievään ja keskivaikeaan uniapneaan.

– Kiskohoito on usein tehokasta, mutta kaikille hoidosta ei ikävä kyllä ole merkittävää hyötyä. Siksi vaste tulisikin selvittää yöpolygrafiatutkimuksella, Vaalas muistuttaa.

Varaa aika Harrin vastaanotolle numerosta 010 235 3530 tai netistä.

Julkaistu: 15.06.2016 | Päivitetty: 02.11.2017