Etusivu / Apua naisten päänsärkyyn

Apua naisten päänsärkyyn

Paansarky_artikkeli

Päänsärky on yleinen oire 20–45 -vuotiailla naisilla. Suomessa on noin 500 000 migreeniä sairastavaa henkilöä, joista suurin osa on työikäisiä naisia.

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä aina, jos päänsärky haittaa toimintakykyä. Käyntiä varten on hyvä kirjata ylös päänsärkyjen määrä, kesto sekä mahdolliset laukaisevat tekijät.

Neurologi Olli Oksaranta.
Neurologi Olli Oksaranta.

Naisilla merkittävin päänsärylle altistava tekijä on estrogeenihormoni. Se selittää kuukautisten yhteydessä voimistuvaa ja pitkittyvää migreenisärkyä, kertoo neurologi Olli Oksaranta Neuro NEO:sta.

Mistä päänsärky johtuu?

Migreenin lisäksi päänsärky voi johtua niska-hartiaseudun lihasten jännityksestä, henkisestä kuormituksesta tai liiallisesta särkylääkkeiden käytöstä.

Päänsäryn taustalla olevat syyt ohjaavat hoitoa. Apua tuovat muun muassa tavalliset tulehduskipulääkkeet ja fysikaalinen hoito lihasjännitysoireisiin.

– Migreeniä hoidetaan täsmälääkkeillä, ja hyviä tuloksia on saatu myös botuliinipistoksista. Migreenikierteen katkaisuun käytetään yhdessä neurologin kanssa suunniteltua lääkeyhdistelmää, Olli Oksaranta kertoo.

Julkaistu: 06.05.2016 | Päivitetty: 16.08.2016